Diabetes/suikerziekte

 

Diabetes en voeten

 

Aandacht voor uw voeten is belangrijk, zeker als u diabetes hebt. Op den duur kunt u namelijk te maken krijgen met vervelende gevolgen van diabetes, ook wel late complicaties genoemd. Een van de meest voorkomende complicaties is de diabetische voet. Het is niet leuk om hierover te lezen, maar het is wel belangrijk om te weten. Vooral omdat u veel kunt doen om voetproblemen te voorkomen.

 

Complicaties

 

Hoe langer u diabetes hebt, hoe meer kans op late complicaties. Problemen aan de voeten is daar een voorbeeld van. Net als problemen met ogen, nieren, zenuwen of bloedvaten. Gelukkig krijgt lang niet iedereen met deze complicaties te maken. Bovendien kunt u zelf veel doen om klachten te voorkomen. En als het dan toch mis gaat, zijn de problemen meestal goed te behandelen.

 

Oorzaken

 

Voetafwijkingen bij mensen met diabetes worden veroorzaakt door problemen met de bloedvaten en de zenuwen. Te vaak een te hoge bloedglucose kan op den duur de zenuwen in het lichaam beschadigen.Dit kan leiden tot minder gevoel in de voeten, waardoor warmte of pijn minder of helemaal niet wordt gevoelt. Hierdoor is er een grotere kans op infecties en zweren omdat u bijvoorbeeld blaren en wondjes niet meer (goed) opmerkt. Het kan ook zijn dat u pijnscheuten of krampen krijgt in de benen of voeten. Te vaak een te hoge bloedglucose tast de bloedvaten aan. Het bloed kan niet meer optimaal door het lichaam stromen.Dit merk u het eerst aan de voeten, omdat de voeten het verst verwijderd zijn van het hart. Door een minder goede bloeddoor-stroming zijn de voeten vaak koud, rood van kleur en extra gevoelig voor kou en warmte.

 

Symptomen

 

De diabetische voet is onder andere te herkennen aan droge voeten of kloofjes, minder gevoel in de voeten, tintelingen of pijn, vaak koude voeten, wondjes die moeilijk genezen en verkleuringen aan tenen of voeten. Als u er op tijd bij bent en regelmatig laat controleren, voorkomt u ernstige infecties, standafwijkingen van de voet en in het ergste geval zelfs amputatie van teen of voet.

 

Voorkomen

 

U kunt veel doen om klachten te voorkomen. Een paar tips:

· Bekijk uw voeten dagelijks.  

  Let op: genoemde symptomen en neem bij afwijkingen direct contact op met de arts of

  podotherapeut.

· Verwijder eelt en likdoorns nooit zelf en gebruik geen likdoorn-pleisters.

· Draag sokken van goede kwaliteit, zonder dikke naden, plooien of strak elastiek.

· Loop niet op blote voeten en zorg voor degelijke schoenen die goed passen.  

. Koop nieuwe schoenen het liefst in de namiddag en loop ze voorzichtig in.

· Bewegen is goed voor de bloedsomloop, dus ook voor de voeten.

· Onderzoek de binnenkant van uw schoenen regelmatig op spijkertjes, steentjes of

  harde naden.

· Knip de nagels recht af en niet te kort.

· Gebruik geen kruik in bed, neem liever thermo-sokken.

· Voetgymnastiek bevordert een gezonde bloeddoorstroming.

· Was de voeten regelmatig, maar neem geen voetbaden. Vermijd extreme temperaturen.

. Droog de voeten goed en deppend af.  Wrijf droge voeten in met dunne olie of

  voetencrème.

· Gebruik geen gaas en verband ter bescherming van de voeten.  Dit zorgt voor te veel druk

  op bepaalde plaatsen in de schoen.

 

Controle

 

Goede bloedglucosewaarden zijn van groot belang om complicaties zoals de diabetische voet te voorkomen, ook als u net diabetes heeft. Regelmatige controle is belangrijk. Zowel door uzelf (dagelijks) als door een pedicure, podotherapeut of in de voetenpoli (minimaal één keer per jaar). Aarzel niet om dit te doen: het spaart uw voeten. Als diabetespatiënt kunt u in sommige gevallen in aanmerking komen voor een vergoeding van de behandelingskosten. 

 

Ketenzorg

 

Met ingang van 1 april 2020 is Pedicurepraktijk Hallux Pedicare geen deelnemer meer van de Ketenzorg. Uw behandelingen zullen dan ook niet meer worden vergoed en komen derhalve geheel voor eigen rekening.