Reuma

 

Reuma en voeten

 

De voeten van mensen met reuma zijn extra kwetsbaar en vaak extra gevoelig door ontstekingen, standveranderingen en slijtage in de gewrichten Daarom is een speciale behandeling noodzakelijk.Er zijn vele soorten reuma ze worden daarom onderverdeeld in een 5-tal groepen:


1. Reumatoïde Artritis (RA) 

 

Deze aandoening wordt gekenmerkt door chronische gewrichtsontsteking
- Juventiele Chronische Artritis (JCA)  Deze vorm van reuma is de verzamelnaam voor chronische gewrichtsonsteking bij jongeren (<16 jaar), ook wel jeugdreuma genaamd.
- Syndroom van Bechterew  Deze aandoening kenmerkt zich door ontstekingen in de gewrichten van het bekken en de wervelkolom wat kan leiden tot verstijving.
- Artritis Psoriatica (AP)  Gewrichtsontsteking bij mensen die psoriasis (huidaandoening) hebben.


2. Systeemziekten

Systemische Lupus Erythematodes (SLE) en Ziekte van Sjögren (of Sjörgen's syndroom- Sclerodermie)


3. Artrose

Bij artrose slijten de gewrichten waarbij het gewrichtskraakbeen in kwaliteit achteruit gaat.


4. Weke delen reuma

Fibromyalgie,Tenditis of peesschede-ontsteking en Bursitis of slijmbeursontsteking behoren tot deze groep.

 

5. Overige Reuma

Acuut ontstaan van reuma nadat er een keelontseking is geweest.

Jicht is een stofwisselingsziekte waarbij urinezuurkristallen neerslaan in de gewrichten 

 

Medische aspecten

Het ontstaan van eelt en likdoorns aan reumatische voeten is het gevolg van een aantal factoren. Het vetkussen onder de bal van de voet wordt dunner, een afwijkende stand van de voet en/of tenen, maar ook slecht passende schoenen kunnen een rol spelen.

 

Gespecialiseerde pedicures

 

De reumatische voet is erg gevoelig en pijnlijk. Het verwijderen van eelt en likdoorns en het behandelen van de nagels moet dan ook met de grootste zorg en vakkundigheid gebeuren. Sommige pedicures hebben een speciale bijscholing gevolgd en beschikken over de aantekening "Reumatische voet" of "Risicovoet". De pedicure kan ook advies geven over huidverzorgingsmiddelen en een juiste schoenkeuze.

 

Vergoedingen

 

Als reumapatiënt kunt u in sommige gevallen in aanmerking komen voor een vergoeding van de behandelingskosten. Pedicures met de aantekening ‘Reumatische Voet’  of "Risicovoet" maar ook de medisch pedicures staan geregistreerd in het Kwaliteitsregister Pedicures (KRP) waardoor u als patiënt in bepaalde gevallen recht heeft op een tegemoetkoming in de behandelingskosten. Informeert u bij uw zorgverzekeraar of u ook in aanmerking komt voor een vergoeding.